Білоцерківська районна рада
Київська область
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Про результати діяльності Білоцерківської окружної прокуратури за 2023 рік

Дата: 15.03.2024 12:54
Кількість переглядів: 62

Білоцерківською окружною прокуратурою у 2023 році вжито комплекс організаційних та практичних заходів, спрямованих на реалізацію визначених законодавством функцій та завдань, досягнення реальних результатів щодо зміцнення законності на території Білоцерківського району, захисту прав і свобод людини, загальних інтересів суспільства та держави.

Проведено 2 координаційні наради керівників правоохоронних органів, 6 спільних нарад з керівництвом правоохоронних та інших державних органів, здійснено 1 спільний виїзд правоохоронних органів на територію Ставищенської ОТГ для проведення узгоджених дій під час виявлення, припинення, розкриття та розслідування кримінальних правопорушень на пріоритетних напрямках та надання допомоги у протидії злочинності в умовах воєнного стану.

З метою запобігання, виявлення, припинення кримінальних правопорушень певних категорій, вирішення проблемних питань, пов’язаних із діяльністю у сфері протидії злочинності, на території Білоцерківського району у 2023 році функціонувало 7 міжвідомчих робочих груп з актуальних питань.

Процесуальними керівниками проведено значний обсяг роботи щодо підвищення якості та ефективності процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, насамперед щодо їх розкриття та дотриманням прав їх учасників.

У 2023 році прокуратурою до суду скеровано 1391 обвинувальний акт, з яких з угодою про визнання винуватості – 202, з угодою про примирення – 11,  де здійснювалось спеціальне досудове розслідування – 1. Також направлено до суду 33 клопотання про звільнення підозрюваного від кримінальної відповідальності, 17 - про застосування примусових заходів медичного характеру та 7 - про закриття кримінальних проваджень у зв’язку із не встановленням особи, яка вчинила кримінальне правопорушення.

Активізовано роботу правоохоронних органів на пріоритетних напрямках. Упродовж 2023 року до суду направлено 47 обвинувальних актів про корупційні правопорушення, 6 – у бюджетній сфері, 12 - у сфері земельних відносин, 20 - у сфері охорони навколишнього природного середовища, 3 – вчинені організованою групою або злочинною організацією та 2 –  у сфері державної та комунальної власності.

За результатами розгляду кримінальних проваджень судами першої інстанції, публічне обвинувачення в яких підтримували прокурори Білоцерківської окружної прокуратури, ухвалено 1072 обвинувальних вироків.

За наслідками спільних дій правоохоронних органів Білоцерківського району у 2023 році вдалося досягнути суттєвого підвищення рівня розкриття кримінальних правопорушень, учинених неповнолітніми або за їх участю.

До суду скеровано 33 обвинувальних акти та клопотань про застосування щодо неповнолітніх, які не досягли віку кримінальної відповідальності, примусових заходів виховного характеру.

Судами відкрито провадження у 72 справах за позовами прокуратури на загальну суму 28 млрд 696 млн 987 тис. грн, у тому числі щодо скасування рішень органів влади, місцевого самоврядування та повернення земельних ділянок площею понад 500 га. Задоволено судами, з урахуванням позовних заяв минулих років, 46 позовів на загальну суму 7 млрд 89 млн 358 тис. грн.

Перебуває у провадженні судів 59 позовів на загальну суму 24 млрд 784 млн 251 тис. грн.

За рішеннями судів, які набрали законної сили, реально виконано 34 рішень на загальну суму 9 млрд 498 млн 917 тис. грн та повернуто у державну власність земельних ділянок загальною площею 537 га.

У 2023 році спостерігається тенденція до збільшення кількості звернень, що надійшли до прокуратури в порівнянні з 2022 роком. Із загального числа звернень, що надійшли до прокуратури, вирішено звернень – 949; направлено до інших відомств для вирішення – 243; направлено звернень до підпорядкованої (іншої) прокуратури – 8; повернуто заявникам або залишено без розгляду – 10; розглянуто дублетних звернень – 66; виключено з обліку звернень у зв’язку із внесенням відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань – 209.

Також до окружної прокуратури надійшло 14 запитів на інформацію, з яких 11 розглянуто та 3 надіслано іншим розпорядникам.

Білоцерківською окружною прокуратурою й надалі докладатимуться максимальні зусилля для забезпечення ефективного виконання визначених законом повноважень з метою захисту інтересів держави, суспільства та громадян від протиправних посягань.

         З повагою

Керівник Білоцерківської

окружної прокуратури                                                          Михайло РИМАР


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора