Білоцерківська районна рада
Київська область
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Звернення голови Білоцерківської районної ради Василя Зеленського з нагоди Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Дата: 18.05.2023 07:30
Кількість переглядів: 65

Шановні жителі Білоцерківського району!

У травні, який зазвичай розмальовує світ яскравими фарбами, однак є дні, що навічно закарбовані в чорних тонах. І один з них – 18 травня. День, коли в 1944 році почалася примусова депортація кримських татар.

Сьогодні Україна вшановує всіх жертв геноциду кримськотатарського народу. Сьогодні кожен з нас розділяє разом з вами цей біль.

Ми не забудемо, як вас вигнали з власного дому й везли кілька тижнів за тисячі кілометрів від нього. Як ви змогли повернутися лише через 45 років. Як ви не впізнали рідний дім, де були стерті історичні назви та пам’ятки.

І найголовніше. Ми не пробачимо, що 70 років потому ви були змушені знову покинути свій дім через російську анексію. А тих із вас, хто залишився, окупаційна влада переслідує, утискає та ув’язнює.

Дорогі земляки!

Кримські татари часто порівнюють свій народ з ластівками, які неодмінно повертаються додому. За тисячі кілометрів від рідного краю, культури, мови й релігії, коли небезпечною була навіть згадка про Крим і дітям забороняли малювати море, а під час перепису населення дозволяли називати себе тільки татарами, без слова «кримські». Незважаючи на все це, вони ніколи не сумнівалися, що обов’язково настане день, і вони повернуться до рідного Криму.

І сьогодні ми розділяємо з ними спільний біль й віримо, що Крим обов’язково повернеться до України.

Вічна  пам’ять усім жертвам геноциду кримськотатарського народу!

Схиляючи перед ними голови, з надією на перемогу справедливості й правди, українці разом з кримськими татарами сьогодні промовляють: Крим буде вільним! Україна буде вільною !

СЛАВА УКРАЇНІ !

З повагою та шаною

голова Білоцерківської  районної ради                   Василь Зеленський


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора