Білоцерківська районна рада
Київська область
Малий Герб України
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Київська обласна рада затвердила Програму розвитку та функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя у Київській області на 2023-2025 роки

Дата: 24.03.2023 09:01
Кількість переглядів: 405

Фото без описуКиївська обласна рада затвердила Програму розвитку та функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя у Київській області на 2023-2025 роки. За відповідне рішення проголосувало 62 депутати облради.

Автори Програми переконані, що реалізація документа забезпечить, зокрема, поширення функцій та сфер вживання державної мови, промоцію української культури в усіх її проявах, популяризацію української мови, зміцнення українськомовного і патріотичного середовища в Київській області через найширший спектр культурно-просвітницький, освітніх, науково-практичних та інформаційних заходів.

Під час розгляду проєкту рішення КОР «Про затвердження програми розвитку та функціонування української мови, як державної в усіх сферах суспільного життя у Київській області на 2023-2025 роки», Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь під час свого виступу зазначив, що Київщина - є столичною областю. І саме тому вона має задавати тон і репрезентувати кращі підходи до імплементації державного мовного законодавства.

Поява Київської обласної програми якраз дозволить посилити ті напрямки, які є ключовими, та крім мовних курсів, будуть проваджені інші заходи, пов'язані із закупівлею книжок, проведенням різного роду мистецьких заходів, обласних конкурсів, книжкових виставок.

Тарас Кремінь нагадав, що за рік, починаючи з лютого 2022 року, ініційовано понад 450 мовних курсів. “Лідером з безкоштовних мовних курсів в Україні є Київська область та м. Київ”, - зазначив Тарас Кремінь, - додавши, що в регіонах, де є розуміння важливості таких програм з боку влади, де працюють курси тощо вже є доволі позитивні результати.

Уповноважений також висловив вдячність керівництву Київської обласної ради, голові профільної комісії Олені Шуст за її ініціативу у створені програми й оперативного опрацювання даного питання під час засідань постійної депутатської комісії.

Голова профільної комісії КОР з питань освіти, науки, культури, духовності та релігії Олена Шуст також наголосила на тому, що сьогодні питання української мови, як державної, є надзвичайно актуальним. Тому що українська мова - є невіддільним атрибутом української державності.

«Мовне питання постійно було присутнє, як в національній культурі, так і в політичній боротьбі українців за власну державу. Українська мова - є гарантом захисту прав людини і для кожного українського громадянина, незалежно від його етнічного походження, українська мова також є важливим фактором єдності і національної безпеки України. Утвердження і розвиток української мови, яка є, згідно з Конституцією України, державною - це є стратегічна мета, без реалізації якої - неможлива подальша розбудова української держави.

Послідовне вирішення мовних питань - це зміцнення державного статусу української мови у всіх сферах життя, це розширення меж функціонування української мови і забезпечення її всебічного розвитку в Київській області», - наголосила голова комісії Олена Шуст.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора