Білоцерківська районна рада
Київська область
Малий Герб України
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Київська обласна рада ухвалила історичне рішення!

Дата: 24.03.2023 08:58
Кількість переглядів: 118

Фото без описуВідтепер офіційно роком заснування Київщини, як історичної адміністративної округи з центром у Києві, є 842 рік.

Ця дата спирається на першу літописну згадку землі із центром у Києві і вповні відображає давність Київщини, як столичної області. Адміністративна округа навколо Києва сформувалася на 360 років пізніше умовної дати заснування Києва (482 рік), на 283 роки раніше розділення Русі між синами Володимира Мономаха (1125 рік) та на 305 років раніше заснування москви (1147 рік).

Автор ініціативи - Тетяна Семенова,  члени експертної комісії Тарас Чухлібманцер і Vitaliy Kotsur Вони чи не найбільше доклалися до того, щоби Київська область відновила історичну справедливість і офіційно стала найстаршою адміністративно-територіальною одиницею в Україні.

Відтак, депутатський корпус підтримав звернення директора Інституту козацтва, доктора історичних наук, головного наукового співробітника Інституту історії України НАН України, заслуженого діяча науки і техніки України Тараса Чухліба, ректора Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталія Коцура, голови Київського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, почесного краєзнавця України Євгена Букета щодо визначення дати заснування Київщини, як адміністративно-територіальної одиниці  – 842 рік.

Згідно рішення Київська обласна рада  звертається до Київської обласної державної адміністрації (Київської обласної військової адміністрації) щодо подання відповідно до Порядку підготовки та подання Кабінетові Міністрів України на погодження пропозицій щодо відзначення пам'ятних дат і ювілеїв, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.08.2003 № 1249, пропозиції до Кабінету Міністрів України стосовно відзначення пам’ятної дати заснування Київщини, як адміністративно-територіальної одиниці, визначивши дату святкування – останню неділю вересня.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора