Білоцерківська районна рада
Київська область
Малий Герб України
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Хай квітне земля Білоцерківська

Дата: 07.03.2023 07:38
Кількість переглядів: 204

Фото без описуРайони, міста, села, як і люди, мають історію. У кожного своя біографія.

 І її потрібно розуміти душею. Адже це наша маленька Батьківщина.

І хай Білоцерківський район це невелика позначка на карті, але значима в житті області, і країни.

  Історичне минуле Білоцерківщини сягає 1032 року з часу коли на берегах річки Рось Ярослав Мудрий заснував форпост Київської Русі « Юр’їв».

  Як адміністративна одиниця район був створений  згідно з постановою ВУЦВК (Всеукраїнського центрального виконавчого комітету) від 7 березня 1923 року. З цієї дати минуло 100 років ціла епоха.    

У житті Білоцерківщини є багато яскравих сторінок. З нашим краєм пов’язані імена відомих державних діячів, вчених, митців, літераторів, добрих господарів, працелюбних людей.

  На жаль, не завжди доля прихильно ставилася до працьовитих та щирих людей нашого краю. Сотні тисяч життів було загублено в часи колективізації та страхітливі роки Голодомору.

  Мужність та героїзм мешканців, захисників і визволителів Білоцерківщини назавжди вписані золотими сторінками в історію Другої світової війни.

Суворим випробуванням для краю, як і для всієї України, стала Чорнобильська катастрофа. З часом, короновірусна інфекція.

  Білоцерківський район за 100 років сумлінної праці тисяч людей вніс свій значний внесок у розбудову столичного регіону. Тут зібраний вагомий потенціал справжніх фахівців, успішно здійснюється інвестиційна політика, помітно зростають показники соціально-економічного розвитку.

Сьогоднішнє свято затьмарене війною. Воно є даниною пам’яті наших попередників, які розвивали район та заповідали нам берегти і примножувати його славу.

Шана поколінню людей, які працювали під керівництвом Ткаченка Григорія Авросійовича, Томашука Михайла Арсентійовича, Кирика Леоніда Миколайовича,  Шутенка Володимира Івановича, Найденка Віктора Григоровича, Лапади Володимира Андрійовича, Дудника Василя Івановича, Вахнія Сергія Петровича, Ейсмонта Володимира Юхимовича, Плугатора Романа Івановича, Немни Андрія Яковича, Олійника Валерія Павловича, Розпутнього Леоніда Анатолійовича, Хрика Василя Михайловича, Маршалка Вадима Анатолійовича, Гринчука Віталія Юрійовича, Шевченка Володимира Олексійовича, Джегура Геннадія Васильовича . Багатьох із них немає поруч. У подумках згадаємо їх.

Частину епохи Білоцерківського краю відображає знаменна Узинська дивізія дальньої авіації, яка виховала цілу  плеяду мужніх льотчиків-патріотів своєї Вітчизни, які перші прийняли присягу на вірність Україні.

Білоцерківщина завжди славилася такими людьми, які гідно носять імена Хлібороба, Господаря, Трударя це, Герої Соціалістичної Праці Перковський Іван Леонідович, Окіпна Валентина Володимирівна, Завадський Кузьма Петрович, Чарник Костянтин Тимофійович, Скрипка Поліна Кіндратівна, Скібіцький Олександр Тимофійович, Харенко Андрій Григорович, Ольшанський Іван Терентійович, Костенко Яків Іванович, які багато років працювали у сільському господарстві;

     Орденоносці: Молочина Мотря Олексіївна, Хвостенко Алла Микитівна із с. Шкарівка, Барківська Валентина Олександрівна із с. Матюші,  Страшок Ольга Анатоліївна із смт Терезине, Бількевич Марія Григорівна, Розпутня  Катерина Іванівна із с. Чупира;

Прославлені керівники господарств: Новіцький Леонтій Антонович, Сем'янівський Олександр Пилипович, Титаренко Петро Остапович, Кушніров Микола Іванович.

А сьогодні їхню справу продовжують Сергій та Тетяна Вахнії, Віталій Говорун, Леонід Кирута, Володимир  Кривенький, Анатолій  Ляшенко, Олександр Кравченко, Олександр Моісеєнко, Михайло  Козачук, Михайло Войтовик, Микола Бузинний, Ярослав Коломієць, Микола Каплун,  Олександр Панченко, Іван Шилов, Леонід Центило,  Вячеслав Павлюк, Іван та Надія Кудлаї, Станіслав Долід  та інші.

Вони щиро люблять свій рідний край, збагачуючи його здобутками, живуть із вірою у поступове зміцнення нашої держави.

Стабільний й потужний агропромисловий комплекс району. Продукція Білоцерківщини знана далеко за її межами. Все, що зроблено підприємствами району за останнє десятиліття, лягло у фундамент добробуту Київщини.

  Низький уклін освітянам району, які виховують наступні покоління справжніх патріотів України. Букач Антоніна Василівна, учитель інформатики Білоцерківської гімназії №2 – переможець Всеукраїнського освітньо-методологічного відбору «Родовід Учитель – 2022», Бараненко Людмила, заслужений учитель України, учитель початкових класів Білоцерківської гімназії-початкової школи № 15 БМР КО – переможець заключного етапу всеукраїнського конкурсу "Учитель року-2019" в номінації "Початкові класи". Багато заслужений вчителів та викладачів, які є гордістю нашого краю.

 

Вагоме місце у житті Білоцерківського району займає Білоцерківський національний аграрний університет. Саме у його стінах готують прекрасні кадри, які очолюють та працюють у багатьох господарствах, організаціях району, примножуючи його здобутки та славу.

 

Пріоритетом залишається підтримка і розвиток талановитої молоді. Адже, найкращі інвестиції полягають саме в вихованні любові до праці молодого покоління, якому завтра керувати державою.

У 2022 році за результатами національного мультипредметного тесту  випускники закладів освіти Білоцерківської міської територіальної  громади отримали 40 найвищих результатів   200 балів. З них четверо – Камінська Вікторія, Боженко Анна,  Рибитва Юлія  та Мойса Анастасія  отримали найвищу оцінку з двох предметів.

Справжньою перлиною краю є наші олімпійці, які підтверджують, що  Білоцерківщина – справжня кузня талантів, які славлять нашу рідну Україну.

 

Білоцерківщина здавна славилася своїми неймовірними талантами.

Візитівкою району стала його знаменита «Терниця» – народний ансамбль, створений у 1988 році при Білоцерківському районному будинку культури.

В районі проживає 195 народних майстрів, які займаються різними видами художніх промислів: вишивка, бісероплетіння, живопис та петриківський розпис, витинанки, оригамі, ковальство, деревообробка, декупаж, лялькарство, лозоплетіння.

Справжніми осередками культури Білоцерківщии є Будинок органної та камерної музики, що знаходиться у костелі святого Івана Хрестителя і визнаний  одним з кращих концертних залів України такого профілю та КП КОР «Київський академічний обласний музично - драматичний театр ім. П.К. Саксаганського», репертуар якого складають як зразки української, світової та літературної класики, так і сучасної драматургії,  а також постановки казок та шоу-програми, розраховані на дитячу аудиторію. Кожна з них вражає майстерністю виконання, оригінальністю хореографів-постановників та емоційною наповненістю.

Самовідданою працею в охороні здоров'я мешканців Білоцерківщини відзначилися керівники медичних закладів Олександр Лопот, Іван Ровенко, депутати районної ради - хірург Олександр Грузинський та  терапевт Світлана Близнюк, онколог Олена Рибалко, невропатологи Тетяна Крижанівська та Діана Погребіженська та ін.. Директор Тетіївської центральної лікарні Дмитро Потієнко єдиний від Київщини був відібраним у топ-10 лідерів серед керівників медичних закладів за конкурсом у американській програмі OpenWorld від уряду США.

Заслуговують на повагу своїх пацієнтів й лікарі медичних амбулаторій загальної практики сімейної медицини та ФАПів, які обслуговують населення у кожній громаді.

На жаль, неможливо перелічити всіх, але завдяки зусиллям ентузіастів громади Білоцерківського району консолідувалася на шляху розбудови рідного краю.

З метою надання належних соціальних послуг у громадах Білоцерківського району було утворено центри надання соціальних послуг та  центри соціальних служб, які здійснюють соціальне обслуговування та надають соціальні послуги громадянам, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги за місцем проживання.

Також діють відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання одиноких громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, геріатричні пансіонати та психоневрологічні інтернати. 

Значна увага приділяється дітям, позбавленим батьківського піклування, багатодітним родинам та сім’ям, які потребують соціального супроводу або ж психологічної підтримки.

В районі розвиваються сімейні форми виховання. Наразі на Білоцерківщині  функціонують 7 дитячих будинків сімейного типу, 14 прийомних сімей та 3 патронатні родини в яких виховується 91 дитина із числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

    У 2022 році до Білоцерківського району з тимчасово окупованих територій перемістилися 2 ДБСТ та 2 ПС разом із 26 дітьми.

 

Керівництво району, громади намагаються забезпечити зростання добробуту всіх мешканців району, завдяки праці яких, Білоцерківщина займає лідируючі позиції. Це процес складний, тривалий.

  Кожне село, кожна громада, яка є частинкою району, примножує славу своїми досягненнями. І саме завдяки спільним зусиллям керівництва та кожного жителя району Білоцерківщина займає провідні позиції за підсумками соціально-економічного розвитку у Київській області.

Керівники громад своєю щоденною працею примножують добробут району. Саме завдяки їх заслуженому авторитету, умінню господарювати, село відроджується, стає на новий рівень, люди відчувають вмілу руку господарів.

 

2022-й рік став роком випробувань і для влади, і для пересічних громадян.

Він виявився своєрідним  тестом для  кожного на мужність та патріотизм,  незламність і віру, вміння приймати рішення  та готовність брати на себе відповідальність за це.

Для керівництва району, працівників адміністрації і районної ради, очільників і жителів громад рік розпочався в робочому режимі. 

З початком повномасштабного воєнного вторгнення рф в Україну, все зазнало кардинальних змін. Білоцерківщина, разом з усією Україною, піднялася в єдиному пориві боронити рідну землю та захищати незалежність, суверенітет і цілісність нашої держави.

До Білоцерківського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки кілька днів поспіль вишукувалися черги добровольців, які прагнули якнайшвидше  записатися в лави захисників. Взірцевими для більшості стали звитяжні дії воїнів славетної 72-ої окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців та зенітно-ракетного полку, які дислокувалися на території району і чинили героїчний опір окупантам, починаючи з 2014 року.

 

Переймаючись питаннями обороноздатності країни та Білоцерківщини, жителі району, серед яких і працівники районної ради, адміністрації, органів місцевого самоврядування та представники депутатського корпусу  активно долучилися до процесу мобілізації та стали до лав захисників. Серед них і депутати Білоцерківської районної ради – Дмитро Печенюк та Володимир Бабенко.

 

Чого тільки вартий волонтерський рух! До когорти славетних волонтерів можна сміливо віднести значну частину населення Білоцерківського району.  У надзвичайно складний період війни саме цей рух об’єднав суспільство, створив дієву структуру громадських організацій, груп людей, готових взяти на себе вирішення найбільш нагальних і болючих проблем держави. Масштабну волонтерську діяльність здійснюють педагоги Білоцерківщини, учні, підприємці, бізнес.

 

Депутати Білоцерківської районної ради долучилися до збору коштів на придбання авто для воїнів Першої Президентської бригади оперативного призначення ім. Гетьмана Петра Дорошенка Національної гвардії України  депутати районної ради Віра Мельцарек та Марина Полонська у короткий час створили 2 цехи по пошиву військової амуніції,  під керівництвом голови ради Василя Зеленського направляли гуманітарний вантаж на  деокуповані території...

 

Весною 2022 року Білоцерківський район брав участь в організації евакуаційних рейсів жителів окупованих та деокупованих населених пунктів Бучанського району. Ризикуючи власним життям, водії майже з усіх громад району під постійною загрозою обстрілу з боку окупантів евакуйовували людей у безпечні місця. Також здійснювалося перевезення гуманітарного вантажу зі складів у громади. Було задіяно близько 30 шкільних  автобусів та понад 40 приватних транспортних засобів, наданих МПП «Діліжанс», ТА «Ікарус», ПАТ «Білоцерківський автобусний парк», ТОВ «Меткаспостач».

 

Сьогодні ми переживаємо тривожні часи для нашої країни, їх, на жаль, неможливо уникнути.  Але зробити уроки з усього того, що відбувається, нам варто. Дорогою ціною бійці ЗСУ  виборюють мир на нашій землі.

 

Ми твердо віримо: Перемога буде за нами!  Ми варті того, щоб жити в мирі, спокої, працювати на благо та розквіт нашої Білоцерківщини, всієї України!  Майбутнє нашої країни залежить від мудрості та виваженості не лише політиків, а й кожного з нас.

 

Дорогі краяни! Своєю плідною працею та силою духу ми разом звеличуємо батьківський край, примножуємо його успіхи і досягнення. Адже  жителі Білоцерківщини заслуговують найкращого.

 

Нехай свята земля, на якій ми працюємо дарує лише мир і радість.

А іншого і бути не може. Якщо зоря долі вже засвітилась то їй не меркнути.

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора