Білоцерківська районна рада
Київська область
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Про результати діяльності Білоцерківської окружної прокуратури за 2022 рік на території Білоцерківського району

Дата: 21.02.2023 15:25
Кількість переглядів: 260

Білоцерківською окружною прокуратурою упродовж 2022 року вжито низку організаційних та практичних заходів, спрямованих на реалізацію визначених законодавством функцій та завдань, досягнення реальних результатів щодо зміцнення законності на території Білоцерківського району, захисту прав і свобод людини, загальних інтересів суспільства та держави.

На виконання вимог ст. 25 Закону України «Про прокуратуру», у 2022 році проведено координаційну нараду керівників правоохоронних органів району протидії злочинності в умовах воєнного стану, 2 спільні наради з керівництвом правоохоронних та інших держаних органів з питань дотримання прав при застосуванні до осіб заходів забезпечення кримінального провадження та виявлення і розслідування правопорушень у сфері охорони дитинства. Створено 9 міжвідомчих робочих груп з актуальних питань, а також здійснено 2 спільних виїзди правоохоронних органів на територію Рокитнянської та Сквирської громад для проведення узгоджених дій під час виявлення та розслідування кримінальних правопорушень на пріоритетних напрямках та надання допомоги у протидії злочинності.

В умовах сьогодення прокурори окружної прокуратури активно залучаються до виявлення, фіксації та розслідування воєнних злочинів, а також інших кримінальних правопорушень, пов’язаних із збройною агресією російської федерації проти України. В тому числі після звільнення Збройними Силами України частини території Київської області, яка перебувала в окупації, організовано та забезпечено проведення слідчих дій безпосередньо прокурорами окружної прокуратури, а саме: проведено 11 оглядів місця події, допитано 72 свідка воєнних злочинів та 498 потерпілих від воєнних злочинів.

Упродовж минулого року Білоцерківським РУП ГУНП в Київській області та Білоцерківською окружною прокуратурою зареєстровано майже 100 кримінальних проваджень щодо злочинів, пов’язаних із збройним конфліктом.

Завдяки вжитим організаційним та практичним заходам, узгодженій діяльності прокуратури з органами правопорядку, на території Білоцерківського району спостерігається зниження рівня злочинності.

Протягом 2022 року на території піднаглядній Білоцерківській окружній прокуратурі розпочато близько 7 тисяч кримінальних проваджень, що на 20% менше, аніж у 2021 році.

На фоні зменшення кількості облікованих кримінальних правопорушень зросла кількість особливо тяжких (з 58 на 121) та тяжких (з 838 на 1052) злочинів. Однією з причин їх збільшення є посилення законодавцем кримінальної відповідальності за кримінальні правопорушення. Так, Законом України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за мародерство» від 03.03.2022 внесено зміни до статей 185-187, 189, 191 КК України та доповнено їх кваліфікуючою ознакою в умовах воєнного або надзвичайного стану.

Прокурорами - процесуальними керівниками упродовж 2022 року проведено значний обсяг роботи щодо підвищення якості та ефективності процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, насамперед щодо їх розкриття та дотриманням прав їх учасників. Так, прокурорами скасовано 664 незаконні постанови слідчих (дізнавачів) про закриття кримінальних проваджень, надано понад тисячу письмових вказівок щодо розслідування кримінальних правопорушень, до суду скеровано 1113 обвинувальних актів.

Активізовано роботу правоохоронних органів на пріоритетних напрямках. У 2022 році до суду направлено 30 обвинувальних актів про корупційні правопорушення, 4 – у бюджетній сфері, 9 - у сфері земельних відносин, 13 - у сфері охорони навколишнього природного середовища та 2 – сфері державної та комунальної власності.

Так, за процесуального керівництва прокурорів окружної прокуратури до суду також скеровано обвинувальний акт за обвинуваченням мешканця Львівщини у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 365-2, ч. 4 ст. 190 КК України. В ході проведення досудового розслідування встановлено, що обвинувачений незаконно здійснив реєстрацію права власності на приміщення одного із закладів Білої Церкви, в результаті чого з комунальної власності Київської обласної ради шахрайським шляхом вибуло комунальне майно в розмірі 3,2 млн грн.

Також, до суду направлено обвинувальний акт за обвинуваченням 5 мешканців Київщини, які об’єднавшись у організовану групу вчинили ряд кримінальних правопорушень пов’язаних із незаконною приватизацією земельних ділянок на території м. Біла Церква, з використанням підроблених офіційних документів ( ч. 3 ст. 28 ч.ч. 2, 3 ст. 358, ч. 4 ст. 190 КК України). Одночасно прокуратурою до обвинувачених заявлено в інтересах держави цивільні позови на відшкодування збитків, сумарно у понад 2,5 млн грн.

Водночас, до суду скеровано ряд кримінальних проваджень за фактами незаконного видобування підземних вод для централізованого водопостачання, вилову риби та здійснення порубки дерев на території району.

Завдяки вжитим спільним організаційно-практичним заходам правоохоронним органам району вдалося задокументувати та припинити роботу організованої групи у складі 4 осіб, які здійснювали незаконне переправлення осіб через державний кордон України, а також задокументувати ряд фактів незаконного збуту зброї та бойових припасів до неї. Під час проведення санкціонованих обшуків виявлено та вилучено понад 10 одиниць нарізної зброї та пістолетів, близько 10 тисяч патронів, а також гранати. На даний час, обвинувальний акт у кримінальному провадженні направлено на розгляд до суду.

Варто зазначити, що за результатами розгляду кримінальних проваджень судами першої інстанції, публічне обвинувачення в яких підтримували прокурори Білоцерківської окружної прокуратури, ухвалено 928 обвинувальних вироків.

Вжиття ряду організаційно-практичних заходів сприяло забезпеченню ефективного нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів і принциповому реагуванню на такі порушення. Так, за результатами розгляду 19 документів прокурорського реагування до відповідальності притягнуто 16 посадових осіб, зі дисциплінарних приміщень установ виконання покарань звільнено 16 осіб. Скасовано або приведено у відповідність 24 акти.

Також, приділено увагу і нагляду за додержанням законів при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян та при застосуванні заходів впливу за адміністративні правопорушення. З цих питань внесено 42 документи реагування, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 6 посадових осіб.

На постійній основі такі перевірки проводяться в ізоляторах тимчасового тримання, територіальних підрозділах державної виконавчої служби Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), державної міграційної служби України, Філії Державної установи «Центр пробації» у м. Києві та Київській області та у Білоцерківському ВП ГУ НП в Київській області.

Водночас, упродовж 2022 року за позовами окружної прокуратури судами відкрито провадження у 30 справах на загальну суму майже 1,5 млрд грн, у тому числі щодо скасування рішень органів влади, місцевого самоврядування та повернення земельних ділянок площею понад 362 га. Задоволено судами, з урахуванням позовних заяв минулих років також 30 позовів на загальну суму 6,2 млрд грн.

Так, в січні 2022 року Білоцерківською окружною прокуратурою забезпечено повернення Білоцерківській міській територіальній громаді земельної ділянки з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею понад 60 га вартістю понад 127 млн. грн.

Разом з цим, прокуратурою до суду направлено позовну заяву в інтересах держави в особі Рокитнянської селищної ради Білоцерківського району Київської області до однієї із громадянок про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення, площею 24 га, вартістю 61 млн грн та скасування рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень. На даний час позов перебуває на розгляді.

Крім цього, Білоцерківською окружною прокуратурою в листопаді 2022 року скеровано до суду позовну заяву в інтересах держави в особі Білоцерківської міської ради до чотирьох громадян про повернення земельних ділянок водного фонду загальною площею 2,77 га, який на даний час перебуває у провадженні суду.

Протягом 2022 року спостерігається тенденція до зменшення кількості звернень, що надійшли до прокуратури в порівнянні з минулим роком (990 проти 1140). Із загального числа звернень, що надійшли до органів прокуратури більшість стосується стану досудового слідства у кримінальних провадженнях та процесуального керівництва.

Білоцерківською окружною прокуратурою й надалі докладатимуться максимальні зусилля для забезпечення ефективного виконання визначених законом повноважень з метою захисту інтересів держави, суспільства та громадян від протиправних посягань.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора