Білоцерківська районна рада
Київська область
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Таємний добродій вже готує подарунки! День святого Миколая 2022: дата, традиції та історія

Дата: 03.12.2022 19:06
Кількість переглядів: 131

День святого Миколая розпочинає цикл зимових святкувань.

У 2022 році це свято святкуватимуть 6 грудня за григоріанським календарем та 19 грудня за юліанським. Християни східного обряду — православні та греко-католики — дотримуються юліанського календаря, тож в для них цей день припаде на понеділок, 19 грудня. 

Цьогоріч діти шукатимуть подарунки під подушками, а дорослі — у зведенні Генштабу. Адже диво для українців у 2022 році творять воїни ЗСУ. 

Однак, українські традиції цього свята не обмежуються лише подарунками. Сьогодні наші герої носять берці та медичні халати, а їхніми аксесуарами є далеко не сани, а автомат, ППО та скальпель. А от героєм свого часу був Миколай. 

Постать Святого Миколая цілком реальна. Своїм існуванням та добрими справами він надихнув людей бути добрішими одне до одного, і продовжує це робити досьогодні.

Він народився у в місті Патара на півострові Лікія, який є територією сучасної Туреччини, та був єдиним сином у заможній родині глибоко віруючих людей. 

Той факт, що його похрестили одразу після народження, свідчить, що з пелюшок батьки Миколая виковували його в атмосфері християнського добра та любові. 

Коли він виріс, то мав доволі аскетичний спосіб життя, однак допомагав іншим і був надзвичайно щедрим. Завжди приходив на допомогу тим, хто цього потребує.

Він переїхав до міста Мира з наміром присвятити себе науці, однак життя склалося інакше, і його дядько-єпископ висвятив Миколая у священники.

Батьки Миколая померли, ледве хлопцю виповнилося вісімнадцять. Тож у спадок він ще юнаком отримав чималі статки та маєток. І всі гроші витратив на допомогу іншим.

Як Миколай став Святим

Час від часу він таємно проносив до будинків бідняків їжу, теплі речі, іграшки. Робив це переважно вночі, щоб ніхто з господарів його не помітив. Однак за деякий час містяни все ж дізналися, хто саме творив добро.

Щоб хоч якось віддячити, вони обрали Миколая єпископом. У 325-му році він відвідав Перший Вселенський Собор у Нікеї, який звів імператор Костянтин Великий.

За своє життя Миколай встиг зробити чимало добрих справ: визволяв полонених, рятував невинних від смертної кари, неодноразово допомагав бідним на суші та в морі. 

Але найбільшою його заслугою було те, що він безмірно любив усіх людей і цінував кожного. Його добрі справи були великими за життя, та не менше добра він творить і після смерті. Існує багато легенд, за якими мощі Миколая зцілювали хворих. 

Саме тому його канонізували й назвали Святим. Відтоді День Святого Миколая став одним із найважливіших християнських свят, а сам Миколай — покровителем та захисником вірян. 

У більшості європейських країн саме свято Святого Миколая є одним із головних зимових свят. Діти пишуть листа саме йому, а не “дідові морозу”, до якого і в українців має бути багато питань. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора