Білоцерківська районна рада
Київська область
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

З "Азовсталі" евакуювали частину українських військових

Дата: 17.05.2022 08:14
Кількість переглядів: 113

Частину українських військових у понеділок, 16 травня, евакуювали з території заводу "Азовсталь" в Маріуполі. Останні тижні блокади Маріуполя вони провели під землею в бомбосховищах заводу.

Близько опівночі українське міноборони підтвердило проведення евакуації. Заступниця міністра Ганна Маляр повідомила, що військова розвідка, Збройні сили, Нацгвардія і прикордонна служба провели операцію з порятунку заблокованих на території комбінату "Азовсталь" оборонців Маріуполя.

За її словами, 16 травня до медичного закладу у Новоазовську вивезли 53 важкопоранених українців для надання медичної допомоги. Ще 211 людей через гуманітарний коридор були доставлені в Оленівку. Ці міста розташовані на території самопроголошеної "ДНР".

"Для подальшого повернення їх додому буде здійснено процедуру обміну", - повідомила Маляр.

Президент Володимир Зеленський, своєю чергою, заявив, що робота з евакуації українських військових з Маріуполя триватиме.

"Хочу підкреслити: українські герої потрібні Україні живими. Це наш принцип. Думаю, що ці слова зрозуміє кожна адекватна людина. Операція з порятунку оборонців Маріуполя розпочата нашими військовими, розвідниками. Щоб повернути хлопців додому, робота продовжується, і ця робота потребує делікатності. І часу", - наголосив він у своєму відеозверненні.

Територія металургійного комбінату "Азовсталь" залишилася останнім прихистком для українських військовослужбовців у місті. Воно ще в перші дні вторгнення Росії було оточене практично з усіх боків.

Крім того, російські танки, артилерія і авіація знищили майже 90% будівель у місті, повідомляє українська влада.

Кількість загиблих цивільних вона оцінює в 20-25 тисяч. Також значну кількість маріупольців вивезли в Росію.

Близько тисячі цивільних і військових були заблоковані на території заводу "Азовсталь", що має велику площу і розгалужену систему підземних бункерів. Незважаючи на заяви президента Росії Володимира Путіна про "припинення штурму" цього об'єкту, російські військові в квітні і травні щоденно проводили масовані обстріли заводу, зокрема і з використанням надважких авіаційних бомб.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора