Білоцерківська районна рада
Київська область
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Василь Зеленський: 15 травня - вшановуємо пам’ять жертв політичних репресій

Дата: 13.05.2022 07:59
Кількість переглядів: 169

Василь Зеленський: 15 травня -  вшановуємо  пам’ять жертв політичних репресій.

Їх кількість в Україні неможливо підрахувати… За період з початку 1920-х і до кінця 1980-х років, тобто за час правління більшовицько-комуністичного режиму, в Україні було заарештовано майже 1,5 млн осіб. Величезна кількість з них була розстріляна, решта пройшли тюрми, заслання, вислання, каторгу, табори.

Терор і репресії вразили майже всі верстви українського населення: вчених, політиків, військових, священиків, представників культури, селянство. Особливо важкою і болючою спадщиною минулого є масові репресії, що здійснювалися сталінським режимом і його поплічниками в Україні в 1930-х роках. Наприклад, в Україні в 1937–1938 роках було засуджено 198 918 осіб, з яких близько двох третин – до розстрілу. Решта були відправлені до в’язниць і таборів. 

Одним із трагічних символів тієї епохи є київська Биківня. У Биківнянському лісі міститься найбільше в Україні місце поховання жертв масових політичних репресій. На сьогоднішній день вже встановлено імена понад 19 тисяч розстріляних громадян. 

Традиційно в День пам’яті жертв політичних репресій по всій країні відбувається покладання квітів до пам’ятних знаків, а також проходять жалобні віче і церемонії.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора