Білоцерківська районна рада
Київська область
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Нові правила допомоги для внутрішньо переміщених. Хто може її отримати і як

Дата: 04.05.2022 08:27
Кількість переглядів: 254

З травня набули чинності нові правила надання допомоги внутрішньо переміщеним особам в Україні, тобто людям, які залишили свої домівки, тікаючи від війни. Тепер право на допомогу матимуть тільки українці з певних регіонів, перелік яких затверджує уряд. Або ж ті, у кого через війну житла не залишилось.

Невдовзі після російського вторгнення Кабінет міністрів схвалив надання фінансової підтримки для внутрішніх переселенців. Спершу йшлося про те, що на таку допомогу щомісячно мають право всі українців, які залишили свої домівки, але не виїхали за межі країни.

Кожен дорослий переселенець міг отримувати по 2 тис. гривень щомісяця.

Якщо йдеться про дітей та людей з інвалідністю, щомісячна допомога складала 3 тис. гривень.

Що змінилося

Нове рішення уряду обмежило перелік тих, хто має право на допомогу як внутрішні переселенці.

Тепер гроші будуть виплачувати:

  • Внутрішньо переміщеним особам, оселя яких залишилася в районі проведення бойових дій, в тимчасовій окупації або в оточенні.
  • Внутрішньо переміщеним особам, житло яких зруйноване або непридатне для проживання через військові дії.

Перелік регіонів та територіальних громад, вихідці з яких мають право на допомогу як ВПО, затверджує уряд.

У міністерстві соціальної політики зміни пояснювали тим, що в перші місяці війни свої домівки масово залишали мешканці північних регіонів України. Адже під окупацією або під загрозою захоплення був Київ, Чернігівська область, північ Київської, Сумська область тощо.

Відколи російські війська відкинули, люди отримали змогу поступово повертатися в свої домівки, хоча місцева влада в багатьох регіонах, зокрема в Києві та області, досі не рекомендує цього робити.

Усі, хто подавався на допомогу раніше, отримають виплати за березень та квітень повністю, зазначає мінсоцполітики. Але від травня виплати зможуть отримувати лише вихідці з певних регіонів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора