Білоцерківська районна рада
Київська область
Малий Герб України
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Промова Зеленського в парламенті Румунії. Ключові цитати

Дата: 05.04.2022 08:10
Кількість переглядів: 173

Фото без опису4 квітня президент України Володимир Зеленський виступив із промовою перед депутатами парламенту Румунії. Ось ключові тези з його промови:

  • Зеленський розпочав з ситуації у звільнених від російських військ містечок під Києвом: "Назва нашого міста Буча тепер назавжди увійшла в світову історію. В історію воєнних злочинів. В історію винищення людей".
  • Далі президент України зробив припущення про мотиви таких дій росіян: "У той же день, 3 квітня, коли світ жахнувся, побачивши тіла убитих в Бучі, на сайті російської державної інформаційної агенції "РІА Новини" була опублікована стаття з обгрунтуванням геноциду українців. Її назва доволі красномовна, я цитую: "Що Росія повинна зробити з Україною". І це не просто текст. Це один з доказів для майбутнього трибуналу проти російських воєнних злочинців. ... Сказано, що потрібно провести "деукраїнізацію" і "деєвропеізацію" України. Сказано, що навіть назву нашої держави треба стерти. Фактично сказано, що загибель якнайбільшого числа наших людей у війні тільки вітається".
  • Зеленський також провів паралелі між нинішньою ситуацією в Росії та режимом Чаушеску в Румунії: "Той режим тримався лише на залякуванні, на репресіях, на жорсткій силі та на обмані. ... Чаушеску, його дружину, оточення, його "Секурітате" неможливо було ні в чому переконати. Так само неможливо переконати зараз в Росії і тих, хто пропагує війну. Хто віддає злочинні накази".
  • Президент України закликав до посилення санкцій щодо Росії: "Так, це правда, були введені санкції проти Росії за цю війну. Але війна за нашу свободу триває вже 40 днів. Після 8 років війни на Донбасі. Отже, санкцій недостатньо. Росія повинна шукати миру з Україною та з усією Європою. Для цього Росію слід позбавити усіх ресурсів. Передусім фінансових і економічних. Євросоюз має нарешті ухвалити принципове рішення і закрити порти для російських суден. Зупинити транзит товарів та будь-яку економічну активність з Росією. Обмеження потоку грошей за російські енергоносії не має альтернатив".
  • Зеленський також закликав притягнути "до відповідальності усіх російських військових та їхніх керівників, які винні у скоєнні злочинів проти цивільного населення на тимчасово окупованих територіях України".
  • Насамкінець президент України згадав про питання, яке стосується українсько-румунських відносин: "Як тільки ситуація це дозволить, я хочу розпочати з вами діалог про нову всеохоплюючу угоду, яка гарантує абсолютний захист і розвиток нашим національним меншинам – українській спільноті в Румунії та румунській спільноті в Україні".

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора