Білоцерківська районна рада
Київська область
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Переговори України та Росії у Стамбулі

Дата: 29.03.2022 16:07
Кількість переглядів: 116

??Головні тези Давида Арахамії на брифінгу української делегації за результатами перемовин.

????Українська делегація заявила, що запропонувала нову систему гарантій безпеки. Україна хоче, щоб це був міжнародний договір із "навіть ще жорсткішим, ніж 5 стаття НАТО" механізмом реагування.

????Країнами-гарантами можуть стати США, Франція, Туреччина, Німеччина, Канада, Італія, Ізраїль. Щоб не повторювати помилку, яка була колись у Будапештському меморандумі — це виявився просто папірець. 

????Пропонується зробити вільне приєднання до договору гарантій: якщо інші країни захочуть приєднатися - вони матимуть таку можливість.

????Країни-гаранти за аналогом 5 статі НАТО протягом 3 днів будуть проводити консультації. Після цього країни-гаранти зобов'язані будуть надати Україні допомогу озброєнням, військовими, закритим небом.

????У нас неврегульовані питання з окупованими територіями Донбасу і Кримом, тому поки гаранти не будуть працювати на цій території.

????Також у договорі буде пункт про те, що всі країни-гаранти беруть на себе зобов'язання сприяти вступу України в ЄС.

????Член української делегації Олександр Чалий про юридичні аспекти запропонованої Україною системи гарантій безпеки:

????Ключова вимога, яку ставить Україна, до договору — чіткі гарантії безпеки Української держави, які мають бути аналогічні 5 статті НАТО. Тобто, якщо Україна буде об'єктом агресії, ми в праві протягом трьох днів вимагати консультацій, якщо вони ні до чого не призведуть, то країни гаранти мають допомогти озброєнням і навіть закрити небо.

????Якщо нам вдасться закріпити ці ключові положення, то Україна буде в позиції зафіксувати свій статус у формі постійного нейтралітету, позаблоковість і без'ядерність.

????Під такими гарантіями, які дорівнюють 5 статті НАТО, ми не будемо розміщувати на нашій території іноземні військові бази і не будемо вступати у військово-політичні союзи. Але принципово важливо, що ніщо не буде суперечити на право вступу України до ЄС.

Михайло Подоляк після переговорів з РФ у Стамбулі:

????Імплементація рішення договору щодо гарантій безпеки відбуватиметься за наступною схемою: спочатку це буде референдум, на якому всі громадяни України висловлять свою позицію щодо цього договору - за тим, як він має працювати. 

????Після цього ратифікація парламентами країн-гарантів та парламентом України. Це ключове. Тобто ми маємо отримати підтримку суспільства, щоб цей договір справді був консолідуючим для нас.

????Щодо Криму — це окремий пункт договору, в якому ми пропонуємо зафіксувати позиції України і Росії та протягом 15 років проводити двосторонні переговори щодо статусу Криму і Севастополя.

????Окремим пунктом українська сторона пропонує російській таке: Україна та Росія не будуть протягом цього часу, доки йдуть переговори, використовувати військові чи збройні сили для вирішення питання Криму.

????Що стосується території ОРДЛО, то ці питання винесені в окремий пункт, який проговорюватимуть в рамках переговорів між президентами України та РФ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора