Білоцерківська районна рада
Київська область
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

ЗВІТ Голови Білоцерківської районної ради про свою діяльність 2021рік

Дата: 31.01.2022 11:38
Кількість переглядів: 282

Відповідно до пункту 17 ст.55 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» голова районної ради періодично звітує перед депутатами районної ради про свою діяльність.

У звітному періоді робота районної ради здійснювалась у межах повноважень, визначених Конституцією, основним нашим Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», іншими законами, нормативно-правовими актами та Регламентом районної ради.

Загальний склад Білоцерківської районної рада VIII скликання налічує 54 депутати, 8 політичних партій: ПП«Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», ПП«Слуга народу», ПП«Європейська солідарність»,  ПП«За майбутнє», ПП«Опозиційна платформа – за життя», ВО«Свобода», ПП«Сила і честь», ПП «Наш край».

На сьогодні у раді діє 5 фракцій:

- фракція ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ» - 9 депутатів, голова – ПЕЧЕНЮК Дмитро Олександрович;

- фракція ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «ЗА МАЙБУТНЄ» - 8 депутатів, голова – БАЛАС Юрій Миколайович;

- фракція ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ!» - 6 депутатів, голова – САНІН Володимир Миколайович;

- фракція політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» - 10 депутатів, голова – ОВДІЄНКО Маріанна Олександрівна.

- фракція Всеукраїнське об’єднання «Свобода» - 4 депутати, голова – ХРИК Василь Михайлович.

Політичні партії: «ЄВРОПЕЙСЬКА СОЛІДАРНІСТЬ», «СИЛА І ЧЕСТЬ» «НАШ КРАЙ» не створили фракцій в районній раді. Тому 17 депутатів районної ради є позафракційними.

 

Хочу підкреслити, що серед моїх основних обов’язків, визначених ст.55 Закону України «Про місцеве самоврядування  в Україні» є організація роботи районної ради сьомого скликання та її виконавчого апарату. Основна форма роботи ради - сесія, яка складається з двох частин:

  1. Пленарних засідань;
  2. Засідань постійних депутатських комісій.

За звітний період проведено 10 засідань сесій. На них розглянуто 149 питань та  прийнято 127 рішень. Розглянуто 7 депутатських звернень фракцій до вищих державних органів 5 із них підтримані депутатами районної ради.

Попередньо сесійні питання розглядаються на засіданнях постійних комісій  та за їх висновками і рекомендаціями питання вносяться до порядку денного сесії. В результаті такої злагодженої і плідної попередньо проведеної роботи пленарні сесійні засідання проходять достатньо чітко.

Всі ми прекрасно розуміємо, що головне питання нашої роботи полягає не в тому, скільки і яких рішень було прийнято на сесіях районної ради. Головне питання – який із цього практичний результат, як це вплинуло на стан економіки і соціальної сфери, на розвиток району, громад, і в кінці кінців на добробут кожного жителя Білої Церкви.

Хочу підкреслити, що значна кількість прийнятих рішень мають глобальний характер і стосуються не тільки теперішнього стану району, але будуть впливати і на  віддалені перспективи як громад так і усього району.

Сесія районної ради не могла б ефективно працювати без ефективної роботи постійних депутатських комісій. Їх, як ви знаєте, в нашій раді утворено 6.

За звітний період постійними комісіями було проведено 30 засідань, на яких було розглянуто 141   питання. Засідання проходять конструктивно, ефективно, професійно. Депутати вивчають кожне питання та  вносяться слушні пропозиції.

Результати роботи районної ради, як колективного органу, в значній мірі залежить від роботи кожного окремо взятого депутата. Хочу з приємністю відмітити, що активність депутатів районної ради восьмого скликання зросла. Це проявляється і в значно більш активній участі депутатів і в роботі пленарних засідань сесій, і в роботі постійних депутатських комісій, а також великій кількості практичних пропозицій депутатів, які, безумовно сприяли покращенню роботи ради і ефективному вирішенню проблем, які хвилюють жителів району. Активну участь в обговоренні питань, які розглядались на пленарних засіданнях сесії районної ради брали депутати Санін В.М., Бабенко В.М., Троянська Н.І., Сергієнко М., Савчук В.П., Бодрик П.І., Балас Ю.М., Тромса Я.І.  та інші.

Прикро, що  в минулому році депутати районної ради  так і не отримали депутатський фонд, з якого могли б надавати виборцям матеріальну допомогу та вирішувати інші проблеми, які хвилюють людей. Депутатський фонд в 20 тис. грн. сприяв би підвищенню рівня прийомів депутатами районної ради своїх виборців у виборчих округах.

Серед усіх напрямів діяльності голови районної ради особливе місце відведено організації роботи з розгляду звернень громадян та забезпеченню їх особистого прийому керівництвом ради.

Згідно Закону України «Про доступ до публічної інформації» надійшов 31 запитів від юридичних, фізичних осіб та об’єднань громадян і на всі запити, відповідно до термінів визначених законом, надано відповіді.

В діяльності голови районної ради та виконавчого апарату районної ради значне місце посідає робота з документами. За звітній період було опрацьовано 625 документів та в установленому порядку надано відповіді чи інформації з порушених питань.

 

На прийомі у голови районної ради побувало понад 170 громадян. Найбільше звернень громадян як письмових так і усних стосувались питань скорочення служб та вивільнення людей, регулювання земельних, водних відносин та соціального захисту. Всі звернення розглянуті у визначенні законодавством терміни, проведена відповідна робота щодо вирішення поставлених питань та надані ґрунтовні відповіді і роз’яснення. Хочу відмітити, що вирішенню проблем, порушених у зверненнях громадян, завжди приділяю першочергову увагу.

Важливим напрямком  роботи районної ради є також правове забезпечення діяльності районної ради. Юридичним відділом систематично надається необхідна правова, організаційна і методична допомога депутатам, постійним комісіям районної ради, органам місцевого самоврядування районну та їх посадовим особам, здійснюється розробка проектів нормативно-правових актів районної ради  їх експертиза на відповідність чинному законодавству; узагальнення практики застосування законодавства з питань, що належать до компетенції районної ради.

Районна рада восьмого скликання організовує навчання посадових осіб місцевого самоврядування району, де вони знайомляться  з нормативно-правовими документами, які регулюють земельні, фінансові та інші питання життєдіяльності місцевих рад. Ця робота має системний характер.

Крім цього працівники виконавчого апарату з великим практичним досвідом роботи надають допомогу  головам громад на місцях в організації і проведенні сесій та по інших питаннях.

Основні показники, які характеризують стан реального сектору економіки Білоцерківського району зберігають позитивну динаміку, незважаючи на дуже складну соціально - економічну ситуацію в країні.

Рік тому, в результаті реалізації адміністративної реформи, на Білоцерківщині було утворено 13 територіальних громад.  За цей час була проведена значна робота як органів місцевого самоврядування так і виконавчої влади. Дієвість територіальної громади визначається сумлінністю й відповідальністю людей, які працюють в органах місцевого самоврядування. Пишаюся, що голови громад та депутати місцевих рад довели, що вміють вміло  господарювати та розвивати свої території. За результатами року, всі наші громади продемонстрували свою самодостатність. У цьому вбачаю і нашу заслугу.

Вже стало доброю традицією організовувати та проводити в районі державні свята, районні заходи. Особливу увагу приділяю відзначенню урочистостей до Дня незалежності, Дня району, Дня місцевого самоврядування. Я особисто долучаюся до організації та проведення цієї  справи. Об`їзджаю громади, дякую  за активність та небайдужість, відзначаю кращих працівників грамотами та подяками. Приємно бачити громади, де всі як один працюють задля соціально-економічного та культурного розвитку своїх територій. Саме в цьому і є секрет успіху розвитку будь-якого населеного пункту.

На депутатів покладалося прийняття непростих рішень. І, попри всі перепалки та конфлікти, що виникали у нас під час обговорень питань, на сесію ми приходили з чіткими рішеннями. Я закликав і закликаю вас працювати єдиним  цілісним механізмом, що здатний працювати на користь району, на користь громад.

Проведено великий обсяг роботи із врегулювання питань, що виникли  у зв’язку з проведенням адміністративно-територіальної реформи та зміною структури органів влади та місцевого самоврядування. Зокрема, була проведена велика роз’яснювальна робота та надана практична допомога райдержадміністраціям, що реорганізовуються, здійснювалися дії щодо налагодження співпраці з депутатським корпусом Білоцерківської районної ради, органами місцевого самоврядування новоутворених громад із метою знаходження шляхів та компромісних рішень під час процесу передачі об’єктів цивільних, майнових прав та зобов’язань, пов’язаних із виконанням відповідних повноважень закладами освіти, культури та соціальної сфери для безперервного та якісного забезпечення громадян необхідними послугами.

 

Організовано роботу щодо дотримання вимог антикорупційного законодавства працівниками районної ради, депутатами. Забезпечено проведення відповідних занять, навчань, семінарів та консультацій.

Проведено інформаційну, роз’яснювальну та попереджувальну роботу щодо обов’язковості подання державними службовцями декларацій (усіх типів) особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, завдяки чому декларування доходів та статків за 2020 рік суб’єктами декларування проведено вчасно. Підготовлено та розміщено на офіційному сайті районної ради  матеріали щодо е-декларування у 2022 році.

Організовано та проведено на території району кампанії з імунізації проти коронавірусної інфекції.

Робота районної  ради була спрямована на ефективну реалізацію державної політики з питань оборонної діяльності, виконання заходів з попередження та ліквідації надзвичайних ситуацій.

З метою реалізації повноважень щодо підготовки та ведення територіальної оборони, виконання покладених завдань на території Білоцерківського району, проводилися заходи по  програмі з підтримки  територіальної оборони, утворено штаб територіальної оборони району та сформовано підрозділ територіальної оборони району. У Білоцерківському районі запрацював Центр рекрутингу територіальної оборони

Важливим кроком у нашій роботі вважаю проведення  ревізії та майнової земельної інвентаризації, під час яких виявлено незаконне розміщення нерухомого майна на територіях комунальних підприємств, а саме: Комунального некомерційного підприємства Білоцерківської районної ради «Білоцерківська центральна районна лікарня». За результатами проведеної роботи боржники погасили заборгованість.

Важливим кроком було питання  про передачу Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Білоцерківського району» та Комунального некомерційного підприємства Білоцерківської районної ради «Білоцерківська центральна районна лікарня»  Білоцерківської районної ради із спільної комунальної власності територіальних громад Білоцерківського району до комунальної власності Маловільшанської сільської територіальної громади. Саме з приводу цих питань проведено велику колективну роботу щодо передачі районної лікарні на баланс Маловільшанської громади.

Окрім того, працівники районної ради та депутати взяли участь у реорганізації районних рад та передачі майна новоутвореним територіальним громадам. Цьому передувала клопітка робота. За моєї участі  здійснили ряд робочих поїздок у громади району, які дали можливість провести реорганізацію районних рад ліквідованих Володарського, Рокитнянського,  Сквирського, Ставищенського, Таращанського, Тетіївського  районів шляхом приєднання до Білоцерківської районної ради.

У лютому місяці кризова ситуація виникла  і з передачею комунального майна зі спільної власності територіальних громад Білоцерківського району до комунальної власності територіальних громад. Тому ми прийняли рішення про негайне втручання з метою вирішення проблеми.  А працівникам відділу  дали належну оцінку їх діям. У кінці року завершено ліквідаційний процес  відділу комунального майна.

Ми ініціювали зниження тарифів для населення на централізоване водопостачання та водовідведення, та прийняли ряд соціальних звернень. Ініціювали та прийняли  звернення Білоцерківської районної ради Київської області щодо незабезпеченості коштами та утримання районних рад.

 Ми закликали внести зміни до Бюджетного кодексу України та передбачити шляхи наповнення бюджетів районних рад або додаткової дотації з державного бюджету для забезпечення функціонування органів місцевого самоврядування. А також напрацювати зміни до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, чітко визначивши повноваження органів місцевого самоврядування субрегіонального рівня, та внести відповідний законопроєкт на розгляд Верховної Ради України.

Виявлено непоодинокі випадки неефективного використання бюджетних коштів - залучення приватних компаній для надання опалення комунальних приміщень так званими альтернативними видами палива. Скеровано відповідні листи до правоохоронних органів, а також за результатами переговорів із керівництвом кампаній вдалося запобігти витратам бюджетних коштів на території Маловільшанської громади.

 Встановлено порушення в процесі  продажу комунального підприємства     «Відеомережа». Завдяки нашим управлінським рішенням вдалося проблему вирішити.

Завдяки нашій злагодженій роботі матеріали по факту незаконного продажу  частини приміщення (за адресою: м.Біла Церква, вул. Шелом Алейхема, 40) були передані до місцевої прокуратури (вих. 02.10/84 від 11.02.2021 проведення досудової перевірки по факту продажу частини приміщення) .

Однозначно, на благо району  працює увесь депутатський корпус. Серед злободенних пи­тань, які нам доводиться вирішувати, - недопущення видобутку ільменіт-цирконієвих руд на Тарасівському родовищі. Тобто на межі сіл Фастівка й Щербаки. Мета – вберегти наш край від екологічного лиха.

Розпаювання земель державної власності – теж проблема. У Малій Вільшанці, де розта­шована Білоцерківська до­слідно-селекційна станція, місцевих жителів, а також мешканців Бакалів, Озірно, Чупири позба­вили права на землю. Мов­ляв, відповідно до чинного законодавства не можна розпайовувати угіддя На­ціональної академії наук та галузевих академій, бо вони в державній власності. Про­те жителі сіл не опус­кають рук і намагаються в правовій площині виріши­ти це питання. Уже є певні погодження. Тому залиша­ється сподіватись, що зако­нодавство таки зміниться, і громади зазначених сіл змо­жуть захистити своє право на земельні паї.

 

Про всі ці події ви протягом року знайомилися зі сторінок газет, чули на радіо та місцевому телебаченні, соціальних мережах.  Була активізована робота з друкованими та аудіовізуальними засобами масової інформації. Крім того, вся інформація оприлюднюється на офіційному сайті Білоцерківської районної ради, що дає змогу висвітлювати діяльність Білоцерківської районної ради та депутатського корпусу, інформування населення району про найважливіші події соціально-економічного та культурного розвитку, підготовки спеціальних та тематичних репортажів важливих заходів і подій, які стосуються життєдіяльності району.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора