Білоцерківська районна рада
Київська область
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Зустріч із легендарними людьми

Дата: 20.01.2022 12:16
Кількість переглядів: 271

Символічно, що саме на Водохреще заступники голови Білоцерківської районної  ради Анатолій Чичикало, Володимир Федорчук, завідуюча сектором інформаційної  роботи Світлана  Бойко, Узинський міський голова Віталій Гринчук побували в Узині і зустрілися з легендарною людиною, живим свідком історії  - начальником бойової підготовки 106 важкої бомбардувальної авіаційної девізії дальньої авіації в м.Узині, нині -  голова громадської організації ветеранів дальньої авіації України «Стратеги» Іваном Григоровичем Поданьовим.

Цікава відбулася зустріч, море спогадів, емоцій. За словами ветерана, авіабаза існувала з 1955 по 1993роки. На озброєнні були літаки ТУ-95. Для багатьох пілотів дальньої авіації настав кінець їхньої кар'єри – в незалежній Україні відмовляться від ядерного озброєння. На металобрухт порізали десятки літаків, а Ту-160, 3 Ту-95МС и 240 крилатих ракет X-55 віддали Російській Федерації замість боргів за газ. А останніх 2 Ту-95М , передали один на Полтавщину, а другий встановили в якості експонату на околиці Узина. У його розповідях відчувалася біль, тривога і в той же час гордість за своїх колег.

Іван Григорович розповів, що пишається тим, що очолює громадську організацію, яка налічує 41 особу ветеранів авіації. Він зауважив, що військова авіація завжди буде нашою гордістю. Неймовірна праця й безстрашні подвиги військових на полях бою і в гарячих точках слугуватимуть прикладом мужності та вірності своїй Батьківщині.

— Ветерани — найбільш вразлива частина суспільства. А ось коли нас підтримують депутати, представники влади, на душі стає спокійно, — ділиться  Іван Поданьов. Він дякує міському голові Віталію Гринчуку за розуміння та підтримку.

Ветеран авіації з великим задоволення запропонував посадовцям  екскурс по  славетним місцям Узина. Спочатку Іван Григорович запросив керівників і показав їм приміщення, у якому збираються ветерани авіації. Далі, вони відвідали пам’ятник на честь військовослужбовців-авіаторів, працівників та службовців Узинського аеродромного комплексу авіаційного з’єднання дальньої авіації, який був збудований  у 2019 році за ініціативи членів громадської організації та за підтримки міського голови  Віталія Гринчука й народного депутата Віталія Гудзенка, далі побували біля експонату літака-бомбардувальника ТУ-95М. Початком формування експозиції можна вважати 2021 рік, коли реставрували легендарний літак  бомбардувальник Ту-95М і залишили на довічну стоянку, який перебував на озброєнні дальньої авіації СРСР майже 40 років.

Іван Поданьов наголосив, що тепер ці пам’ятні місця стали постійним місцем зустрічі ветеранів авіамістечка.

Заступник голови районної ради Анатолій Чичикало резюмуючи почуте, зауважив, що  встановлені пам’ятник та літак-експонат служитимуть повсякчасним нагадуванням про  славне історичне минуле їхнього міста, адже без минулого немає майбутнього. На завершення зустрічі побажав усім міцного здоров’я, щоб вистачало сил на добрі справи в ім’я людей та нашої рідної землі.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора