Білоцерківська районна рада
Київська область
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

На Володарщині вшанували пам'ять невинно убитих та визволителів у Другій світовій

Дата: 23.12.2021 12:19
Кількість переглядів: 302

Сьогодні, 23 грудня у с.Нове життя, що на Володарщині біля меморіального пам’ятника  зібралися представники виконавчого комітету, депутати місцевих рад, рідні захисників та всі небайдужі мешканці громади, щоб вшанувати пам’ять невинно убитих 156 жителів села Тельман (нині с. Нове Життя).

Заступник голови Білоцерківської районної ради Володимир Федорчук взяв участь у урочистому мітингу. Він звернувся зі словами глибокої вдячності, привітань та побажань міцного здоров'я до ветеранів, а також закликав пам’ятати ціну перемоги та гідно шанувати пам'ять невинно загиблих та  визволителів.

Жахливу історію тих подій розповів живий свідок Миколаєнко Дмитро Трохимович (1937 р.н.)

В цей світлий день хвилиною мовчання та покладанням квітів до меморіального памятнику присутні віддали шану всім загиблим у Другій світовій війні і побажали миру і процвітання в цей нелегкий для України час. Пам’ятаймо про цей безсмертний приклад самопожертви та відваги!

Додам: В липні 1941 року село було окуповане Третім Рейхом під час Другої світової війни. В травні 1943 року на території села сформувалася партизанська група в кількості 12 чоловік, на чолі якої став радянський офіцер Дубровський. Пізніше група з’єдналася з групою Барaшкова, яка утворилася в с. Логвин. Група входила до складу партизанського загону Соколова, а цей загін – до з’єднання Наумова. До складу партизанської групи входили радянські офіцери, бійці, яким вдалося втекти з гітлерівського полону. З жителів села в групі були Чернута Микола, Франчук Микола, Лігостаєв. Комісаром групи обрали Кандибалова. Значних бойових операцій група не проводила.

23 грудня 1943 року гітлерівці розстріляли 156 жителів села Тельман (нині с. Нове Життя), а село спалили. Напередодні місцеві пар­тизани тут застрелили німе­цького солдата, що навідува­вся до молодої жінки.

На світанку територію оточили німецькі карателі. Хтось попередив селян про облаву і частина жителів встигли сховатися в лісі. Оточивши населений пункт, німці розставили варту, почали зганяти всіх, хто залишився вдома, у дві хати на краю поселення. Вони облили хати бензином і запалили їх. Одночасно запалало біля 60 селянських дворів. Потім німці поставили кулемет у вікно і почали поливати свинцевим вогнем приречених. Один німець під час облави, коли людей зганяли на страту, знайшов у погребі двох дітей і залишив їх там, наказавши сидіти тихо, - про це розпо­відали самі врятовані діти. Дивом вдалося врятуватися жительці, яка і розповіла про злочинну розправу окупантів над населенням. Доля вберегла тоді Циганенко Тетяну Артемівну

Під час цієї трагедії з 260 чоловік загинуло 156 осіб. У акті розслідування стверджується, що участь у розстрілі мирних жителів с. Нове Життя брали участь 10 німців і 15 поліцаїв, керували акцією комендант Цінгляубе та Гогенбау, офіцер Вайс.

За даними районного архіву в ході цієї акції було розстріляно 141 мирного жителя, з них 49 були дітьми. Карателями були знищені 76 хат, 49 хлівів, 96 корів, 157 телят, 49 свиноматок, 142 свині, 112 гусей, 868 качок, 3293 курки. Ці дані взято із акта розслідування розправи окупантів над жителями Нового Життя.[1] Сьогодні на місці загибелі жителів села стоїть пам’ятник.

1 січня 1944 року Володарський район було звільнено від німецько-фашистських окупантів.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора