Білоцерківська районна рада
Київська область
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Обговорили методичні рекомендації з гендерного підходу в громадах

Дата: 09.11.2021 15:22
Кількість переглядів: 289

9 листопада 2021 року начальник сектору з питань інформаційної та консультативної діяльності виконавчого апарату Білоцерківської районної ради, депутат районної ради Світлана Бойко взяла участь у семінарі щодо методичних рекомендацій з реалізації гендерного підходу та підходу, заснованого на правах людини, на рівні територіальних громад.

Захід, організатором якого є ООН Жінки у партнерстві з Міністерством соціальної політики України та за фінансової підтримки Уряду Канади, проведено на платформі ZOOM.

Учасники семінару презентували свої проекти та  узгоджували проекти Методичних рекомендацій з реалізації гендерного підходу та підходу, заснованого на правах людини на рівні територіальних громад з представниками/цями місцевого самоврядування.

Активно обговорювали спроможність працівників/ць виконавчих органів місцевих рад до реалізації гендерного підходу та підходу, заснованого на правах людини, на рівні територіальних громад по закінченню, узагальнили рекомендації з удосконалення проекту та розробили план їх впровадження.

Загалом під час семінару учасники мали змогу ознайомитися з питанням застосування гендерно-орієнтованого підходу в бюджетному процесі на місцевому рівні, отримати інформацію про сутність, завдання та алгоритм впровадження гендерно-орієнтованого бюджетування.

 «На Україні не так багато територіальних громад, які розробили гендерний портрет своєї громади. Він дозволяє проаналізувати та переструктурувати доходи та видатки таким чином, щоб потреби громади, як жінок, так і чоловіків із різних соціальних та вікових груп, були відповідно представлені у статтях видатків бюджету», - ділиться своїми думками Світлана Бойко.

Наявність гендерного портрету громади посилює рівень прозорості та додає плюсів при оформленні грантових заявок в міжнародних проєктах для територіальних громад.

Світлана Бойко наголошує, що Гендерний підхід полягає в тому, щоб не прирівнювати всіх, а навпаки – визначити та врахувати різні потреби. Враховується та використовується гендерний портрет при формуванні програми соціально-економічного розвитку, закладаються  видатки на визначені потреби: облаштування пандусів, створення доступних умов для людей з особливими потребами, соціальні виплати, тощо.

Спікери заходу  допомагали учасникам вдосконалити практичні навички застосування гендерних аспектів при підготовці документів, що використовуються в бюджетному процесі та покращити вміння формулювання гендерно-чутливих завдань, напрямків, результативних показників бюджетних програм за окремими сферами.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора