Білоцерківська районна рада
Київська область
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Голова ради Василь Зеленський долучився до обговорення питання «Зміна Адміністративно-територіального устрою. Результати першого етапу децентралізації. Основні завдання, та переваги»

Дата: 23.10.2021 09:00
Кількість переглядів: 303

Кожен мешканець села чи міста має право на сучасну медицину й освіту, доступні та якісні адміністративні, комунальні, соціальні послуги, гарні дороги, чисті й освітлені вулиці. Але люди можуть впливати на якість цих послуг лише тоді, коли відповідальні за їх надання знаходяться близько. Найближчою до людей владою є органи місцевого самоврядування: сільські, селищні міські ради та їхні виконкоми. Отже саме вони повинні мати широкі повноваження і достатньо коштів, щоб бути спроможними вирішувати усі місцеві питання і нести за це відповідальність. Для цього в Україні відбувається децентралізація - передача повноважень та фінансів від державної влади якнайближче до людей - органам місцевого самоврядування.

Реформа триває з 2014 року і вже має результати. Саме з цього приводу голова Білоцерківської районної ради Василь Зеленський долучився до обговорення питання  «Зміна Адміністративно-територіального устрою. Результати першого етапу децентралізації. Основні завдання, та переваги», яке пройшло у форматі круглого столу.

Також у зібранні взяли участь секретар міської ради Дмитро Киришун, депутат Білоцерківської районної ради Олександр Сергієнко. Спікерами на заході були Віталій Безгін - народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративного устрою та місцевого самоврядування Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування; В'ячеслав  Негода – перший заступник Міністра розвитку громад та територій України, Павло Остапенко – голова Товариства дослідників України, керівник групи експертів, які працювали над створенням сторінки і Атласу АТУ; Сергій Замідра – голова Товариства дослідників України;  Станіслав Август – виконавчий директор Всеукраїнського об'єднання старост.

«Якою ж буде доля повноважень районних рад і  що  чекає на депутатів» , - поцікавився голова районної ради Василь Зеленський. На що спікери відповіли, що готується законопроект, який передбачатиме субвенції і визначить  повноваження, якими будуть керуватися депутати. В основному, депутати займатимуться стратегією розвитку району.

Дмитра Киришуна цікавило питання наповнення бюджету громад, а саме сплачені податки на доходи фізичних осіб (ПДФО) за місцем прописки працівників. Дмитро Володимирович переконаний, що там, де людина прописана, там вона і повинна сплачувати ПДФО, адже за місцем прописки громадяни користуються садочками, школами, громадським транспортом, інфраструктурою і соціальними послугами. Саме тому він підтримує такі зміни в законодавстві.

З цього приводу ряд роз’яснень дав  В’ячеслав Негода. Він нагадав, що рішенням РНБО, затвердженим Указом Президента від 29 квітня №180, Кабінету Міністрів доручено розробити та подати до Верховної Ради пропозиції щодо зарахування ПДФО до місцевих бюджетів.

Загалом зустріч була корисною і пізнавальною.

В найближчий час у Білоцерківську ОТГ з робочим візитом прибуде Станіслав Август -  виконавчий директор Всеукраїнського об'єднання старост, щоб поділитись досвідом роботи. Він з бажанням відгукнувся на запрошення Дмитра Киришуна. Старости громади матимуть можливість з ним продуктивно попрацювати.

«Перші успіхи реформи на першому етапі свідчать, що треба рухатися  далі. Зупинятися вже не можна. Треба розвиватися й удосконалюватися»,- на кінець зустрічі резюмував голова районної ради Василь Зеленський.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора