Білоцерківська районна рада
Київська область
Малий Герб України
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

На Білоцерківщині відзначили День захисника України

Дата: 12.10.2021 12:38
Кількість переглядів: 342

Вже традиційно на Покрову Пресвятої Богородиці в селі Мазепинці Білоцерківського району громада відзначила День українського козацтва та День Захисника України. Це природно, адже Покрова була одним з найголовніших свят запорізьких козаків, котрі будували багато однойменних храмів та особливо шанували ікони Покрови.

12 жовтня в Мазепинцях, біля  Меморіального комплексу парку козацької слави зібралися люди, погода імпонувала святу, світило сонечко й панував піднесений настрій.

Усіх присутніх привітали голова Білоцерківської районної ради Василь Зеленський, голова райдержадміністрації Людмила Мерзлюк. Вони згадали давні джерела, що знаменують зародження свята. Це свято об'єднує весь український народ - День українського козацтва, Покрови Пресвятої Богородиці і День захисника України.

Тож керівники району бажали  всім жителям Білоцерківщини миру, гарного настрою і розуміння того, що Україна - це назавжди, а ми, її мешканці, завжди будемо разом.

Учасники урочистостей поклали корзину з квітами до підніжжя пам’ятника Івану Степановичу Мазепі та  прямували до Поклонного хреста, вшановуючи пам’ять славетного земляка.

Зауважу: пам’ятник гетьману в Мазепинцях – перший в Україні та Європі. Ініціатором, натхненником та спонсором встановлення пам’ятника Мазепі у його родовому селі став відомий український меценат, американець українського походження Мар’ян Коць. Встановлювали монумент за участі Міжнародного освітнього фонду імені Ярослава Мудрого. Автор проекту пам’ятника – скульптор Євген Горбань.

На п’єдесталі пам’ятника викарбувані роки правління гетьмана (1687-1709) та рядки з однієї із дум Івана Мазепи: «А за віру хоч умріте і вольностей бороніте». Навколо посаджений невеликий ялиновий парк. А сам постамент обрамлений кущами калини, які в осінні дні особливо привабливі.

14 жовтня відбудеться святкове богослужіння, яке відправить настоятель храму отець Андрій Банах. Учасники богослужіння помоляться за упокій душі одного з найвеличніших державних діячів України Івана Мазепи.

Ось так згадували «велику історію маленького села» і відзначали Покрову, День козацтва та День захисника України.

Любіть Україну, бо це наша Батьківщина. Бережіть нашу історію, бо це наше минуле й майбутнє, будьте щасливі й здорові, живіть в мирі і злагоді на довгі-довгі роки!  Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора